Bundkort er også kendt som computerens motherboard, men hvad er et bundkort egentlig?
Et bundkort er, kort fortalt, det, som skaber forbindelser mellem din computers mange komponenter. Det er altså det der gør, at din computer kan kommunikere mellem de forskellige dele den er bygget op af. Et bundkort består af flere dele lagret i chips, hvor blandt andet lyd- og netkort kan indgå, så det kan opfylde netop dine krav og behov. Det er altså en allerede integreret del af din computer, men det er samtidig en komponent du kan udskifte, så det opfylder netop dine specifikke behov. Hertil er det essentielt at vælge det korrekte bundkort til netop din computer, da bundkortets kommunikative funktion internt i din computer er en vital del af computeren.
Mange tror, at det at udskifte bundkort er en kompliceret affære og går derfor til computereksperter og betaler formuer for at få det udskiftet, men det er faktisk et overkommeligt projekt. De fleste elektronikforretninger har forholdsvist kompetente medarbejdere, som kan guide dig gennem valg af bundkort, som kan give dig de features, den kapacitet og de komponenter du har brug for. Det er oftest en god idé, at købe et bundkort af samme mærke, som din computer, men der findes også en række universelle bundkort, som derfor kan passe til de fleste computere. Det kan dog sjældent svare sig, at udskifte bundkortet i en bærbar computer, da bundkortet i sig selv koster op mod 3000 kr. og derfor kan det i mange tilfælde bedre svare sig, at købe en ny og bedre bærbar.
Da bundkortet er kernen i din computer, er der mange ting du skal tage stilling til, inden du udskifter det, da et forkert bundkort kan medvirke til miskommunikation mellem computerens interne dele. Det første du skal tage stilling til er, hvad du forestiller dig, at computeren primært skal bruges til.
Hvis computerens primære funktion er arbejdsrelateret ved fx tekstbehandling, kan det ikke svare sig at købe et meget avanceret bundkort. Skal du derimod bruge computeren som hardcore gamer gør du klogt i at undersøge markedet, for at finde netop det der opfylder dine krav. Under alle omstændigheder er det første skridt på vej mod et nyt bundkort, at bundkortet har den rigtige processorsokkel, formfaktor og opfylder dine forbindelseskrav.
Kort fortalt, er bundkortet din computers hjerte og virker det ikke optimalt, kan du ikke bruge computeren optimalt. Det er sjældent nødvendigt at kassere din computer, medmindre der er flere tekniske problemer med den, da et nyt bundkort kan installeres hjemme af dig selv til en overkommelig pris, så der er ingen undskyldning for ikke at kaste sig ud i det og få en bedre computeroplevelse.
Bundkortets mange features
Som nybegynder i computerverdenen er ord som bundkort ikke til at forstå. Et bundkort er bygget op af mange forskellige funktioner, som tilsammen danner computerens centrale kommunikationscenter. På et bundkort findes en processor, bundkortets CPU. CPU’en er computerens hjerne og derfor den del af computeren, som foretager milliarder af beregninger for, at computeren kan fungere som den skal. Oven på CPU’en skal der sidde en stor blæser, for at computeren ikke overopheder, når den startes og kører. PCI’en er den del, som bruges til fx trådløst netkort eller flere USB porte, som ikke stiller store krav til overførselshastigheden. Et bundkort er bygget op af flere forskellige PCI’er, hvor PCI-Express x1 er en mindre version af den oprindelige PCI, men fungerer på samme måde. De mere avancerede grafikkort har også en PCI Express x16, som er en mere kompleks størrelse med op til 2 GB ram indbygget.
Bundkortet er bygget op omkring to chips kaldet Sounthbridge og Northbridge. Både Southbridge og Northbridge forbinder komponenterne i computeren. Southbridge står også for kommunikationen til b.la. harddisken og de eksterne tilslutningsmuligheder, såsom mus og tastatur. Northbridge står for kommunikationen mellem CPU’en, hukommelsen og grafikkortet.
For at computerens komponenter kan kommunikere, inden computeren starter, er BIOS-chippen installeret. BIOS-chippen er et mikro-operativt system, som sørger for, at alle de vigtige grundindstillinger ikke slettes, hver gang computeren slukkes. Som udgangspunkt finder man også standard grafikkort i alle bundkort, men ønsker man en bedre opløsning til fx gaming eller film, er det en god idé at investere i et særskilt grafikkort. SATA-portene sørger for at forbinde bundkortets komponenter med den permanente harddisk – harddisken er i bund og grund computerens hukommelse.
De nye bundkort lever ligeledes op til kravet om at kunne høre andet end computerens biplyde, da der er indbygget en lille, men oftest high-tech lydchip, som sørger for, at computerens bruger kan hører alt fra film til samtaler i god kvalitet. En anden vigtig del af bundkortet er hukommelsen, som kan rumme op til 4GB. Alt afhængigt af bundkortet kan der være plads til seks kredse, som hver især kan rumme 4GB. Helt lavpraktisk skal et bundkort også have et batteri, ikke for at virke, når computeren kører, men fordi batteriet sørger for, at bundkortet kan huske computerens indstillinger, så snart computeren slukkes. Et bundkort er bygget op af flere dele, som ikke nævnes her, da de nævnte dele er dem, som kan gøre den største forskel for dig som bruger.